logo

Дейностите, осъществявани от здравния асистент, целят подобряване качеството на живот на пациента чрез оказване на медико-социална и психологическа подкрепа за здравословен начин на живот, за ресоциализация и адаптация след операция или при хронични заболявания.

Под ръководството на лекар или специалист по здравни грижи, здравният асистент подпомага нуждаещия се при удовлетворяване на основните му жизнени потребности – хранене, хигиена, движение, дишане, отделяне, сън, почивка, обучение, забавление и психосоциален комфорт.

При извършване на дейности, подпомагащи храненето и приемането на течности, в зависимост от състоянието и заболяването на пациента, здравният асистент:

- подготвя храната в подходяща консистенция (разрежда, раздробява, пасира и др.);

- поставя пациента в подходяща поза;

- подготвя течности според предписанията;

Здравният асистент подпомага пациента при приема на медикаменти през устата като следи за:

- дозировката и навременния им прием (по предписанието на лекаря);

- правилното им съхранение; 

- проява на нежелани реакции.

Здравният асистент оказва помощ на пациента при обличане и събличане, при поддържане на тялото чисто – извършва комплекс от мероприятия за поддържане на личната хигиена и комфорт на болния.

При дейности, свързани с подпомагане движението на пациента, здравният асистент го поддържа, придържа и поставя в подходящо положение, подпомага самостоятелното му придвижване или с помощни средства, обучава пациента в техники за движение, наблюдава пациент с гипсова и друга обездвижваща превръзка за произтичащи усложнения.

Дейностите, които здравният асистент извършва за подпомагане дишането на пациента са: наблюдение и информиране на медицинския специалист за състояния на кислороден дефицит (задух, кашлица, кръвохрачене, болка в гръдната област). В зависимост от симптомите и указанията на медицинския специалист, здравният асистент променя положението на пациента (повдигане горната част на тялото), поставя кислородна маска с цел подпомагане на дишането. Извършва профилактика на застойните дихателни инфекции чрез дихателна гимнастика и инхалация.

 

Здравният асистент наблюдава състоянието на отделителните функции на организма – възможностите на пациента самостоятелно да се справя и регулира отделянето, вида, количеството и честотата на екскрециите и секрециите.

Част от отговорностите на здравния асистент са свързани с осигуряване на оптимални условия за сън и почивка при спазване на биологичния режим (извършване на тоалет преди сън, подходящо положение на тялото за сън, поддържане на спалното бельо изпънато, осигуряване на свеж въздух, комфортна температура и спокойна среда).

Здравният асистент осигурява на пациента развлечения според състоянието и желанието му /четене на книги, разходки, дневни занимания, игри, подпомагане на комуникацията чрез интернет връзка и др/.Той извършва действия, съобразени с правилата и нормите за хигиена, дезинфекция и стерилизация на болничната среда и в бита, отчитайки измененията и влиянието на околната среда върху човека.

ВХОД

КАЛЕНДАР

Януари 2021
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Фотоси на курсисти

43.jpg

bottom
top

 

Онлайн Академия

Обучение за ВСЕКИ, НАВСЯКЪДЕ!

 

Имейл: onlineacademy@abv.bg

 

Тел. 0879616688


 


bottom


Notice: Undefined variable: list in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: html in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: list in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 151
Powered by Joomla!.
Notice: Undefined variable: html in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 150

Notice: Undefined variable: list in /home/jobspl/www/root/templates/themza_j25_07/html/pagination.php on line 151
Design by: free joomla 2.5 template  Valid XHTML and CSS.